Choď na obsah Choď na menu

Karamelové veterníky

24. 2. 2016

Suroviny: Na cesto: 250 ml vody,125 g masla,štipku soli,2 lyžice práškového cukru,150 g hladkej múky,4 vajcia,čokoládovú polevu na poliatie , Na plnku: 10 lyžíc kryštálového cukru, 300 ml mlieka, 1 krémový prášok Zlatý klas, 1 lyžicu polohrubej múky,125 g masla, 250 ml smotany na šľahanie (33%), 1 balíček vanilínového cukru, 1 balíček stužovača šľahačky.

Postup:Do hrnca dáme zovrieť vodu. Pridáme maslo, soľ a cukor. Necháme všetko rozpustiť a odstavíme z ohňa. Vmiešame preosiatu múku a opäť dáme na mierny oheň. Miešame asi 3 minúty, aby nevznikli hrudky. Keď vznikne hustá masa, ktorá sa oddeľuje od dna, odstavíme a necháme mierne vychladnúť. Do vlažnej zmesi postupne po jednom primiešame vajcia.Rúru vyhrejeme na 200 °C. Cukrárske vrecko s hviezdicovým násadcom naplníme cestom. Na plech vyložený papierom na pečenie nastriekame asi 15 veterníkov s priemerom asi 5 až 6 cm. Vložíme do vyhriatej rúry. Prvých 15 minút rúru neotvárame! Potom teplotu v rúre znížime na 170 °C a veterníky pečieme ešte 10 až 15 minút. Po dopečení ich v pootvorenej rúre necháme asi 5 minút dosušiť, aby neboli vnútri mazľavé. Necháme úplne vychladnúť.Pripravíme plnku: Z 2 lyžíc kryštálového cukru pripravíme vo vyššej panvici karamel. Prilejeme 100 ml mlieka a miešame, kým sa karamel nerozpustí. Potom prisypeme zvyšný cukor. V 200 ml mlieka rozmiešame Zlatý klas a preosiatu múku. Zmes prilejeme ku karamelu a na miernom ohni uvaríme hustý krém. Odstavíme a za občasného miešania necháme vychladnúť. Maslo vyšľaháme do peny a postupne k nemu prišľaháme vychladnutý karamelový krém.Smotanu na šľahanie vyšľaháme so stužovačom šľahačky a s vanilínovým cukrom.Vychladnuté veterníky pozdĺžne prekrojíme. Na spodnú polovicu každého nastriekame karamelový krém a naň dotuha vyšľahanú šľahačku. Prikryjeme vrchnou polovicou upečeného veterníka. Polejeme čokoládovou polevou a odložíme do chladu stuhnúť.Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt veterníky karamelové